این روزها وقتی برای خرید آجیل عید به قنادیها یا آجیلفروشیها سری میزنیم با انواعی از آجیلهای شور، شیرین، خام، بوداده یا انواعی از آجیلهای وارداتی چون هندی، ژاپنی و... روبهرو میشویم. این آجیلها اغلب ظاهری براق و خوشرنگ دارند که اکثر افراد را ترغیب به خرید میکنند، اما متاسفانه برخی از این آجیلها برخلاف ظاهر خوشآب و رنگ، طعمی نامطلوب و گاهی مهمانانی ناخوانده دارند که خریدار به ناچار با توجه به صرف هزینه گزاف مجبور به دور ریختن آنها میشود.
البته برخی نیز هستند که بدون توجه به بهداشت و سلامت آجیل، این محصولات ناسالم را مصرف میکنند. حال این پرسش مطرح میشود، اگر ظاهر آجیل نشاندهنده کیفیت آن نیست، پس چگونه میتوان آجیلی سالم و بهداشتی تهیه کرد؟ آیا مصرف آجیلهای بدطعم میتواند برای سلامت مصرفکننده مضر باشد؟ مهمترین نکته در زمان خرید آجیل تست کردن طعم و مزه آن است.
آجیلهای فلهای
آجیل و خشکبار ازجمله تنقلاتی هستند که اگر در شرایط نامناسب محیط، چون گرما و رطوبت بالا به مدت طولانی قرار گیرند آلوده به نوعی قارچ میشوند. این قارچ قرار است با نفوذ به داخل مغزها، آنها را آلوده کرده و با تولید نوعی سم به نام آفلاتوکسین عوارض سریع یا طولانی مدتی را در مصرفکننده ایجاد نمایند. از عوارض سریع آن میتوان به تضعیف سیستم ایمنی بدن، صدمات کبدی و در نهایت سرطان کبد و از اثرات طولانی مدت آن نیز میتوان به بروز ناهنجاریهای جنینی، جهشزایی، انحراف کروموزومها و غیره اشاره کرد.
معمولا این سم در آجیلهای فلهای که به صورت سنتی نگهداری و عرضه میشوند به مقدار زیاد یافت میشود؛ البته بد نیست بدانید این روزها عدهای از فروشندگان سودجو، برخی از اقلام صادراتی آجیل چون پسته را که به دلیل آلودگی به آفلاتوکسین از صادرات ایران حذف شده است به عنوان محصولات درجه یک مخلوط با مغزهای دیگر به صورت درهم عرضه میکنند که متاسفانه تشخیص آن بسیار مشکل است بنابراین با توجه به این که برخی مراکز عرضه آجیل، محصولات کهنه و آفتزده خود را نیز به صورت مخلوط عرضه میکنند توصیه میشود که از خرید آجیلهای مخلوط فلهای اجتناب کنید. این آجیلها اغلب طعم ناخوشایندی دارند و مصرف آنها حتی به مقدار اندک، میتواند مصرفکننده را به عوارض ناشی از سم آفلاتوکسین دچار کند.